بررسی شرایط و اقساط وام ودیعه مسکن در سال 1403

بررسی شرایط و اقساط وام ودیعه مسکن در سال 1403
Facebook Twitter LinkedIn

۱۰:۴۴ | ۱۴۰۳/۰۱/۱۹

وام ودیعه مسکن مخصوص مستاجران است که با توجه به قیمت های زیاد برای اجاره خانه با این وام که بازپرداخت کمتری دارد، نظر مستاجران را به خود جلب کرده است. لازم به ذکر است مبلغ این بانک در شهرهای مختلف، متفاوت است.

به گزارش اخبار ساختمان، ثبت نام در هر سامانه ای، من جمله سامانه ثمن نهضت مسکن، همواره با سوالاتی برای ثبت کنندگان در آن، همراه است. مهم ترین و اولین سوالی که در رابطه با وام اجاره مسکن، مطرح می شود، این سوال است که میزان وام اجاره مسکن چقدر است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت، در سال گذشته، مبلغ تسهیلات ودیعه مسکن، برای شهر تهران، کلانشهرها و همچنین سایر شهر ها به ترتیب ۱۰۰، ۷۰ و ۴۰ میلیون تومان بوده است. اما با توجه به مساله تورم، میزان وام اجاره مسکن، نسبت به سال های گذشته، افزایش یافته و به ترتیب زیر برای شهرهای مختلف در نظر گرفته شده است:

* سقف میزان وام اجاره ملک برای شهر تهران: ۲۰۰ میلیون تومان
* سقف میزان وام اجاره ملک برای مراکز استان ها: ۱۵۰ میلیون تومان
* سقف میزان وام اجاره ملک برای سایر شهر ها: ۱۰۰ میلیون تومان
* سقف میزان وام اجاره ملک برای روستاها: ۴۰ میلیون تومان
 

چگونه وام ودیعه بگیریم؟
 

کسانی که برای تامین پول پیش مسکن یا ودیعه دچار مشکل جدی هستند و از همراهی صاحبخانه ها در این شرایط اقتصادی برخوردار نیستند، می توانند با مطالعه شرایط وام ودیعه، برای دریافت وام مستاجران اقدام کنند. هدف اصلی این تسهیلات زنان سرپرست خانوار، حقوق بگیران، کارگران، مستمری بگیران و بازنشستگان هستند و در اولویت پرداخت این وام قرار دارند. خانواده های پنج نفره، خانه اولی ها و کسانی که امسال ازدواج کرده اند، هم می توانند برای وام ودیعه اقدام کنند.


کدام بانک‌ها وام ودیعه پرداخت می‌کنند؟


در حال حاضر ۲۰ بانک شامل بانک های مسکن، ملی، سپه، پست بانک، صادرات، تجارت، ملت، رفاه، کارآفرین، سامان، اقتصاد نوین، پارسیان، پاسارگاد، سینا، آینده، شهر، گردشگری، ایران زمین، خاورمیانه و مؤسسه اعتباری ملل ملزم به پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به اجاره نشین های واجد شرایط هستند.


مهلت ثبت‌نام وام ودیعه


از همین الان که این مطلب را می خوانید، اگر مشمول دریافت وام ودیعه هستید، تا پایان سال ۱۴۰۳ فرصت دارید در این طرح ثبت نام و با مراجعه به سایت طرح اقدام ملی، فرم های مشخص شده را پر کنید.


نحوه بازپرداخت وام اجاره


با توجه به اینکه در بخش های قبل، در رابطه با میزان وام اجاره مسکن و مبلغ اقساط این تسهیلات توضیح دادیم، اکنون در این بخش، به بررسی نحوه بازپرداخت وام اجاره مسکن می پردازیم. مطابق اعلام وزارت راه و شهر سازی، از طریق سامانه ثبت نام وام ودیعه مسکن، به نشانی اینترنتی saman.mrud.ir، نرخ سود و نحوه بازپرداخت تسهیلات ودیعه مسکن، به شرح زیر است:

* نحوه بازپرداخت وام اجاره مسکن برای مستاجران تهران: پنج ساله با نرخ سود ۱۸ درصد
* نحوه بازپرداخت وام اجاره مسکن برای مستاجران مراکز استان ها: سه ساله با نرخ سود ۱۳ درصد
* نحوه بازپرداخت وام اجاره مسکن برای مستاجران سایر شهر ها: سه ساله با نرخ سود ۱۳ درصد


شرایط دریافت وام


همانطور که از اسمش پیداست برای خانه به دوش ها پیش بینی شده و کسی که درخواست دریافت چنین تسهیلاتی را داشته باشد، باید اجاره نامه ارائه کند. بین اجاره نامه های معمولی و اجاره نامه هایی که در بستر سامانه املاک و مستغلات به ثبت رسیدند و نهایتا منجر به دریافت کد رهگیری می شوند، تفاوتی وجود ندارد، اما نکته مهم اینجاست که متقاضی حداقل شش ماه بعد از امضای اجاره نامه و دریافت کد رهگیری مجاز به ثبت نام برای دریافت وام ودیعه مسکن است.

به متقاضی که خودش یا همسرش در زمان ثبت نام ملک یا زمینی داشته باشند، تعلق نمی گیرد و اگر بعد از دریافت وام خلاف این موضوع ثابت شود، جریمه ها و خسارت ها برعهده دریافت کننده وام خواهد بود. از طرف دیگر بانک هایی که به مستاجران وام ودیعه مسکن پرداخت می کنند، به کمک سامانه سمات بانک مرکزی وضعیت تسهیلات فعلی متقاضی و همسر او را در حوزه مسکن چک می کنند.

در ۱۴۰۲ برخلاف سال های گذشته قرار است بدون شک و شبهه ای درباره میزان سود و نحوه اقساط به مستاجران پرداخت شود. طبق بخشنامه بانک مرکزی اقساط وام ودیعه مسکن ۱۴۰۲ با نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار یعنی ۲۳ درصد محاسبه می شود و بازپرداخت اقساط آن بسته به توافق بانک و متقاضی و حداکثر پنج سال خواهد بود.

ذاتا به‌عنوان تسهیلاتی برای مستاجران متاهل طراحی شده، اما خانم های بالای ۳۵ سال و آقایان بالای ۴۵ سال می توانند از این وام استفاده کنند. مستاجران متقاضی وام حداقل شش ماه بعد از امضای اجاره نامه و دریافت کد رهگیری مجاز به ثبت نام برای دریافت تسهیلات هستند.


آیا وام ودیعه مشکل فقهی دارد؟


آنطور که عضو شورای فقهی بانک مرکزی به خبرگزاری ها گفته، تصمیم اولیه درباره نوع قرارداد وام ودیعه مسکن اصلاح شد تا مشکل فقهی و ابهامی که درباره حرام و حلال بودن این وام مطرح شده بود، برطرف شود. به همین دلیل، وام ودیعه مسکن مستأجران در قالب عقد مرابحه ارائه خواهد شد.

پیش از این در شبکه های اجتماعی این شبهه مطرح شده بود که وقتی این وام -در واقع- به عنوان قرض دولت به مستاجران برای پرداخت به موجران (صاحبخانه ها) پرداخت می شود و وقتی قرار است با سود مشخص شده پس داده شود، تفاوتی با امر حرام ربا ندارد.

به این ترتیب نحوه پرداخت تسهیلات به مستاجران به صورت ودیعه مسکن منتفی شده و در واقع با تغییر عنوان و نوع قرارداد با نام عقد مرابحه خرید کالا و خدمات -که زیرمجموعه قرض تلقی نمی شود- به مستاجران داده می شود. مستاجران پس از دریافت تسهیلات می توانند نسبت به خرید کالا و خدمات اقدام کنند که یکی از این خدمات، مسکن و محل سکونت است.


مزایا و معایب این وام چیست؟


دریافت کنندگان این نوع وام از فهرست طرح ملی مسکن خط می خورند! این را مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفته و توضیح داده که تمامی متقاضیان از زمان اعلام مصوبه پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن ملزم به دریافت کد رهگیری هستند و در صورتی که کد رهگیری دریافت نکرده باشند، نمی توانند از این تسهیلات بهره مند شوند.

به این ترتیب، دریافت تسهیلات ودیعه باعث قرمز شدن فرم جیم افراد متقاضی در اقدام ملی مسکن می شود. چراکه این طرح ملی در زیرمجموعه مصوبه قانون ساماندهی بازار مسکن می گنجد. سبز بودن فرم ج یا فرم جیم یعنی متقاضی و افراد تحت تکفل قبلاً از امکانات دولتی و نهادهای عمومی، زمین و تسهیلات وام مسکن دریافت نکرده اند و با این ثبت نام در تسیهلات ودیعه، فرم ج قرمز می شود. چون تسهیلات دولتی می گیرند.

همه این اقدامات و تهدیدها به این دلیل است که افراد کمتری برای دریافت این تسهیلات ثبت نام کنند تا منابع محدود این وام، جواب مستاجران نیازمند را بدهد.

 

بیشتر بخوانید: شرط و شروط عجیب بانک ها برای پرداخت وام ودیعه مسکن

اندیشه معاصر


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman