علت استقبال کم از مسکن دولتی چیست؟

علت استقبال کم از مسکن دولتی چیست؟
Facebook Twitter LinkedIn

۰۹:۲۶ | ۱۴۰۰/۰۸/۲۳

در طرح نهضت ملی مسکن که یکی از سیاست‌های کلان دولت در حوزه مسکن است، ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در نظر گرفته شده که تاکنون فقط ۸۸۶ هزار و ۳۵۴ نفر موفق به تکمیل مراحل آن شده اند. این آمار‌ها نشان می‌دهد که تمایل مردم برای شرکت در این طرح کم شده است.
به گزارش اخبار ساختمان، باتوجه به اینکه نام‌نویسی در سامانه نهضت ملی مسکن به نشانی saman.mrud.ir از ۲۸ مهرماه آغاز شده و کمتر از ده روز تا پایان آن باقی مانده، اما میزان مشارکت افراد بسیار پایین بوده که دلایل متفاوتی برای آن بیان شده است.

یک ماهی است که وزارت راه و شهرسازی نام نویسی برای نهضت ملی مسکن را آغاز کرده که بر اساس تازه‌ترین آمار این وزارت، تاکنون ۸۴۳ هزار و ۹ نفر توانسته اند در سامانه ثمن ثبت نام کنند. گویا تسهیلات در نطر گرفته شده برای چهار میلیون نفر بوده، اما میزان کمی مشارکت وجود داشته که ممکن است بخاطر محدودیت هایش بوده باشد.

درواقع افرادی که دارای شرایطی، چون تاهل و سرپرست خانوار بودن، دست‌کم سابقه پنج سال سکونت در شهر مورد تقاضا، فاقد مالکیت خصوصی بودن و در نهایت عدم استفاده از امکانات دولتی از ابتدای انقلاب تاکنون هستند، می‌توانند در این طرح شرکت کنند.

این محدودیت‌ها و همچنین مبلغ اقساط این طرح می‌توانند از مهم‌ترین دلایلی عدم تمایل دریافت این تسهیلات باشد.

چرا تمایلی به دریافت تهسیلات مسکن نداریم؟

در طرح نهضت ملی مسکن که یکی از سیاست‌های کلان دولت در حوزه مسکن است، ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در نظر گرفته شده که تاکنون فقط ۸۸۶ هزار و ۳۵۴ نفر موفق به تکمیل مراحل آن شده اند.

درحالی که آمار‌ها نشان می‌دهد که برای مسکن ملی در پنج مرحله حدود ۲.۵ میلیون نفر تقاضا داده اند، اما وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده که ۵۳۴ هزار نفر از این افراد واجد شرایط شناخته شدند.

بااین حال این وزارت علت اصلی پایین بودن اقبال به واحد‌های نهضت ملی مسکن را اعلام نکرده، اما حدس رسانه‌هایی که در این باره گزارش‌هایی منتشر کرده اند، این است که احتمالا با توجه به حذف برخی افراد در مسکن ملی که از شرایط پنج‌گانه برخوردار نبودند باعث شده تا متقاضیان برای پروژه جدید نام‌نویسی نکنند.

البته برخی از کارشناسان حوزه اقتصادی احتمال داده اند که شاید دلیل پایان بودن تقاصا به مبلغ اقساط مربوط باشد.

علت هم این است که رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی، گفته که برای واحد‌های نهضت ملی مسکن از ۲۰۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان تسهیلات در نظر گرفته شده است؛ بنابراین اگر بازپرداخت ۲۰ ساله این وام‌ها را در نظر بگیریم مبلغ اقساط آن بین سه تا هفت میلیون تومان خواهد بود.

البته اقبال شاکری، نماینده مجلس، گفته که میزان اقساط را بین سه میلیون و ۷۵۰ هزار تومان تا پنج میلیون تومان است؛ که بازهم مبلغ هنگفتی به حساب می‌آید و پرداخت این مبالغ برای دهک‌های پایین جامعه غیرقابل پرداخت است.

البته معاون وزیر راه و شهرسازی گفته که سود وام قانون جهش تولید برای سه دهک اول پنج درصد است.

محمود محمودزادهف معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی می‌گوید که برای متقاضیان معمولی ۴۰ میلیون تومان و برای دهک‌های دو تا سه هم ۲۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.

علاوه بر مبلغ سنگین اقساط، وزارت راه و شهرسازی که وعده داده بود مجرد‌ها هم می‌توانند در این طرح شرکت کنند، به تازگی اعلام کرده که اگر مردان مجرد می‌خواهند ثبت نام کنند باید تا قبل از تکمیل شدن مسکن شان، ازدواج کنند.

در این رابطه وزیر راه و شهرسازی گفته که بر اساس توافقی که با دولت و شخص آقای رئیس جمهور شده است، و دوشنبه آینده در جلسه‌ای بررسی و یقیناً مصوبه خواهد شد، بنا داریم امکانی را فراهم کنیم که مجرد‌ها در طرح ثبت‌نام کرده و هنگام تحویل مسکن ازدواج خود را ثابت کنند.

همین موضوع باعث شده تا بسیاری از مردان مجرد در مقابل این طرح جبهه مخالف گرفته و از تعداد افراد متقاضی کاسته شود.

علاوه براین، یکی دیگر از علت‌ها هم تجربه مسکن مهر است. واحد‌هایی که قبلا دور از شهر و بدون امکانات ساخته شده بودند.

حتی برخی از این واحد‌ها پس از گذشت چندین سال هنوز به متقاضیان تحویل داده نشده و یا اگر تحویل داده شده با نواقصی بوده است.

مستاجران هم به علت دور بودن از امکانات و نداشتن مبلغ اقساط از طرح جهش مسکن استقبال نمی‌کنند.

دهک‌های پایین جامعه کدام اند؟

محمود محمودزاده در این باره گفته است: «مبلغ تسهیلات بر اساس دهک‌های درآمدی و سود متعلق به آن تنظیم شده و بستگی به نوع دهک درآمدی دارد و بر اساس منابعی که از طریق صندوق ملی مسکن در اختیار این کار قرار می‌گیرد. دولت بخشی از سود تسهیلات بانکی را تقبل می‌کند که بر اساس دهک‌های درآمدی تنظیم شده است و مبلغ اقساط به میزان وام و دهک‌های درآمدی بستگی دارد».

طبق گفته‌های محمودزاده، دهک‌های اول تا سوم خانوار‌هایی هستند که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند و برای سایر دهک‌ها از طریق سامانه رفاه ایرانیان که اطلاعات خانوار‌ها در سامانه مذکور در وزارت تعاون ثبت شده استفاده خواهد شد و دهک‌ها بر همین اساس رده بندی و شناسایی می‌شوند.

فرادید

اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman