یک کارشناس بازار مسکن مطرح کرد؛

طرح جهش مسکن نشدنی است

طرح جهش مسکن نشدنی است
Facebook Twitter LinkedIn

۱۰:۵۵ | ۱۴۰۰/۱۰/۱۴

یزدانی کارشناس بازار مسکن معتقد است که طرح جهش مسکن نشدنی است و کاری را از پیش نمی‌برد و همانند مسکن مهر ۲ میلیون خانه را شروع به ساختن می‌کنند و ده سال این روند ادامه خواهد داشت و منابع را اتلاف خواهند کرد.
به گزارش اخبار ساختمان، رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی در جمع خبرنگاران اعلام کرد که بر اساس قانون فعلی، خانم‌های مجرد بالای ۳۵ سال و زنان سرپرست خانوار و مردان مجرد بالای ۲۵ سال می‌توانند در طرح جهش تولید مسکن ثبت نام کنند، اما به این شرط که آقایان هنگام تحویل خانه باید متاهل شده باشند و اگر تا آن زمان ازدواج نکرده باشند، پول زمینی که در ابتدا رایگان به آن‌ها داده شده است را باید حساب کنند.

وزارت راه و شهرسازی ۳۶۰ هزار میلیارد تومان برای ساخت مسکن تسهیلات در نظر گرفته است؛ همچنین میزان تسهیلات از ۲۵۰ تا ۴۵۰ میلیون تومان و نرخ بهره از ۵ تا ۱۸ درصد متغیر است که یارانه نرخ بهره به همه اقشار به یک میزان پرداخت نمی‌شود. تمرکز در مرحله اول این طرح دهک اول تا سوم و در مرحله بعدی تا دهک پنجم درآمدی است.

در ایران بیش از ۸.۸ میلیون خانوار ایرانی مستأجر هستند و بیش از ۱۲ میلیون جوان در آستانه ازدواج داریم که وزارت راه این تصمیم را به گفته خودشان در راستای کمک به جوانان راه اندازی کرده‌اند.

پیش از این نیز، دولت اعلام کرده بود که در چهار سال دولت رئیسی، چهار میلیون مسکن ساخته خواهد شد، به عبارتی هر سال یک میلیون مسکن. این درحالی است که کارشناسان معتقدند این رقم نشدنی است و در نهایت پروژه‌ای نیمه کاره همچون مسکن مهر به جا خواهد ماند.

ایرادات طرح مسکن جوانان

یزدانی کارشناس بازار مسکن در این باره می‌گوید: اولین ایراد این طرح این است که باید در اولویت بندی تخصیص منابع قرار بگیرید، به این معنا که اگر منابعی وجود دارد باید به صنایع و فعالیت‌های اقتصادی اختصاص داده شود که این فعالیت‌های اقتصادی رونق بگیرند و مازاد آن به شکل تقاضای مسکن شود. این طرح می‌خواهد اول از همه با تزریق اعتبارات بانکی، مسکن را راه بیاندازد، اما وقتی اعتبار بانکی پرداخت می‌کنید قسط آن ۵ الی ۶ میلیون تومان است و عمده افراد نمی‌توانند چنین قسطی را پرداخت کنند که این موضوع اولین ایراد آن است.

وی ادامه داد: دومین ایراد این است که به بانک‌ها ابلاغ می‌کنند که این میزان از اعتبارات خود را در اختیار بگذارید، یا آن‌ها را وادار به خرید اوراق می‌کنند، نتیجه این ابلاغیه این می‌شود که بانک از اعتباری که برای سرمایه در گردش اختصاص می‌داد و صنایع از طریق آن شغل پایدار ایجاد می‌کردند، حذف می‌شود و در نهایت منجر به بیکاری می‌شود و باعث ایجاد یک بحران بزرگ در فعالیت‌های صنعتی می‌شود. اگر بانک مرکزی ذخایر یا همان نقدینگی را افزایش دهد، بازهم منجر به تورم خواهد شد.

طرح مسکن ملی به رشد تورمی منجر می‌شود

یزدانی با بیان اینکه همه افراد نمی‌توانند وارد این چرخه شوند، تصریح کرد: افرادی که توانایی مالی دارند وارد چرخه خرید مسکن می‌شوند و این خانه‌ها را می‌خرند و آن‌ها را به مسکن اجاره‌ای تبدیل می‌کنند و در نتیجه اجاره‌ها افزایش پیدا می‌کند و بازهم گروه هدف دچار مشکل خواهند شد. در کشوری که هنوز رشد اقتصادی پایدار ندارد شما نمی‌توانید این میزان جذب سرمایه کنید زیرا منجر به رشد تورمی می‌شود.

این کارشناس می‌گوید در یک سال و دو سال اول نهایتا دو میلیون خانه را شروع به ساخت کنند، اما مثل مسکن مهر ده سالی را مشغول آن می‌شوند و منابع را اتلاف می‌کنند. باید بدانیم زمانی که مقیاس طرحی را این چنین بزرگ می‌کنید، مدیریت پذیری آن کاهش پیدا می‌کند. یک پروژه هم زمانی که به لحاظ مدیریتی دچار مشکل شود، اتلاف منابع زیادی در آن صورت خواهد گرفت. در کشوری که ۵۰ درصد مردم آن پول ندارند گوشت بخرند، اینکه برایشان خانه تامین کنید، نشدنی است. سوبسیت را باید به بخش‌های دیگر می‌دادند.

یزدانی معتقد است اگر این اتفاق باعث رشد نقدینگی شود در میان مدت قیمت مسکن را بالا می‌برد، ولی در کوتاه مدت تاثیر مثبت و یا منفی ندارد. به جوانان هم گفتند تا زمان تحویل خانه باید متاهل شوند، این هم شوخی است! این چرت و پرت‌ها چیست. جوانی که می‌خواهد ازدواج کند لنگ کار است نه خانه! در این کشور کار‌هایی صورت می‌گیرد که با بدیهیات هماهنگ نیست. در سریال دایی جان ناپلئون می‌گوید «مش قاسم چیزی که حد ندارد، حماقت است» این طرح در خوشبینانه‌ترین حالت ممکن استارت دو میلیون مسکن را بزند و این دو میلیون ۸ الی ۱۰ سال به طول می‌انجامد. همانطور که در مسکن مهر هم استارت ساخت ۲ میلیون مسکن زده شد و تا همین حالا ادامه دارد.

رویداد 24

اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman