دلایل نابسامانی بازار مسکن چیست؟
به گزارش اخبار ساختمان، بازار مسکن همسو با دیگر بخش های اقتصاد ایران، چند سال گذشته را در وضعیت مناسبی به سر نبرده است. این بخش مولد از اقتصاد در چندمین سال رکود خود است و بر اساس آمارها حداقل طی پنج سال گذشته در شیب افزایش قیمت قرار داشته است.
تعداد زیادی از خانوارهای ایرانی تحت تاثیر این شرایط و کاهش قدرت خرید به طور کلی از خرید خانه در تمام طول عمر خود ناامید شده اند؛ این در حالی است که قیمت ها در بازار اجاره هم تا حد سرسام آوری بالا رفته است و افراد مجبورند پس از هر بار اتمام قرارداد خانه یا به مناطق پایین تری کوچ کنند و یا در خانه ای با کیفیت پایین تر ساکن شوند.
اما از نگاهی جزئی تر بازار مسکن این روزها با چه معضلاتی روبهروست؟
رکود در ساخت و ساز
اصلی ترین عامل رکود در بخش ساخت و ساز را می توان بی علاقگی انبوه سازان برای ورود به این حوزه دانست. طبق گزارش ها سود انبوه سازان تا 28 درصد کاهش پیدا کرده است؛ همین امر باعث شده این فعالان حوزه مسکن در چند سال اخیر به اشتغال در حوزه دیگری روی بیاورند.
البته این عامل را نیز نمی توان نادیده گرفت که تقاضا برای خانه های نوساز به دلیل گرانی در بازار مسکن کاهش یافته و بر اساس آمارهای بانک مرکزی حالا مردم تمایل بیشتری برای خرید خانه هایی با سن بالاتر نشان می دهند.
افزایش قیمت مصالح ساختمانی
تورم ایران در سال های اخیر افزایش سرسام آوری را تجربه کرده و مشکلات زیادی را همراه با خود برای اقتصاد به همراه آورده است. یکی از این مشکلات را می توان افزایش قیمت مصالح ساختمانی دانست. در نهایت نیز این افزایش قیمت هم نرخ نهایی آپارتمان ها را افزایش می دهد و هم خرید آن برای سازندگان هر روز مشکل تر می کند.
آمارهای مرکز آمار ایران نشان می دهد قیمت نهاده های ساختمانی از تابستان سال گذشته تا تابستان امسال افزایشی حدود 29 درصدی داشته است.
اگر این آمار به طور جزئی تر بررسی شود، در گروه سیمان 21/4 درصد، گروه تاسیسات برقی 39/5 درصد، گروه موزائیک، کاشی و سرامیک 36/8 درصد و در گروه نقاشی ساختمان 56/8 درصد شاهد افزایش قیمت بوده ایم. گروه شیشه با 83/3 درصد افزایش نسبت به دیگر گروه ها رشد بیشتری داشته است.
کمبود زمین
کم آبی و مشکل فرونشست زمین در سال های اخیر، زمین مناسب برای ساخت و ساز را به شدت کاهش داده است؛ حتی دولت نیز برای ساخت واحدهای مربوط به پروژه نهضت ملی مسکن به ویژه در کلانشهرها با این مشکل مواجه است و ساخت آنها را در شهرک های مجاور شهر وعده داده است.
کمبود زمین و گرانی آن در حال حاضر در بافت های اصلی شهر منجر به افزایش قیمت تمام شده تولید آپارتمان شده است که همین مورد نیز بر مشکلات خانه دار شدن می افزاید.
قطعی گاز صنایع
با ورود به فصل سرما و آغاز زمستان سخت، برخی از صنایع با قطعی گاز و برق مواجه شده اند. این موارد ممکن است تولید مصالح ساختمانی مثل سیمان و فولاد را با مشکل مواجه کند و باعث افزایش قیمت آنها شود. همانطور که گفته شد افزایش قیمت مصالح در نهایت قیمت تمام شده واحدها را افزایش خواهد داد.
نبود نظارت بر قیمتگذاری مسکن
با افزایش نرخ تورم، انتظارات تورمی نیز در جامعه می یابد. حالا مالکان هم تحت تاثیر این عامل و همچنین افزایش قیمت دلار بدون مبنای اقتصادی قیمت املاک خود را بالا می برند. از آنجا که نظارت درستی بر بازار مسکن وجود ندارد، این اتفاق به مرور باعث افزایش قیمت کاذب مسکن می شود.
حل مشکلات مسکن
برخی معتقدند حل مشکلات مسکن به برطرف کردن مسائل درونی آن باز می گردد، اما سر و سامان دادن به این بخش کلیدی و مولد اقتصاد وابسته به شرایط کلی اقتصاد و باید موانع بیرونی آن نیز حل شود.
تا زمانی که تورم، انتظارات تورمی در جامعه و افزایش قیمت دلار ادامه داشته باشد بازار مسکن همچنان در حالت رکودی به سر می برد و روز به روز بر قیمت آن افزوده می شود.
بر اساس آخرین گزارش های بانک مرکزی متوسط قیمت مسکن در تهران به نزدیک 50 میلیون رسیده و کارشناسان معتقدند در صورت ادامه وضع موجود در سال آینده شیب صعودی بیشتری را تجربه می کند.
تجارت نیوز