نقش بانک مرکزی در بازار مسکن تغییر کرده است؟
به گزارش اخبار ساختمان، تردیدی وجود ندارد که آمارهای مربوط به معاملات قیمت مسکن دی و بهمن موجود است اما منتشر نمی شود. به همین خاطر اطلاق عنوان حبس به عدم انتشار گزارش های روتین ماهانه از حجم معاملات و تغییرات قیمت مسکن در شهر تهران توسط بانک مرکزی، بیراه نیست.
شکی نیست که معاملات در بازار مسکن زمستانی پایتخت متوقف نشده است، کمااینکه اگر بانک مرکزی از انتشار گزارش کامل وضعیت بازار مربوط به دی ماه خودداری کرد، مرکز آمار ایران در اوایل بهمن در قالب گزارش شاخص قیمت مسکن تهران به روش هدانیک، اطلاعات اولیه از برخی مختصات مهم بازار در اولین ماه زمستان را منتشر کرد.
با این حال گزارش های مرکز آمار فاقد اطلاعاتی مثل تغییرات قیمت و حجم معاملات به تفکیک مناطق بیست و دو گانه بوده و ابزار کافی برای تحلیل روند بازار مسکن محسوب نمی شود. انتظار کارشناسان، رسانه ها و فعالان بازار مسکن برای انتشار گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن دی ماه به قاعده یک ماه طولانی شد و با پایان یافتن بهمن این گزارش عملا از قفسه های بانک مرکزی خارج نشد.
اکنون نیز ۱۳ روز از شروع اسفند ماه می گذرد و در حالی که انتظار می رفت طبق روال همیشه قبل از دهم هر ماه، گزارش بانک مرکزی در این حوزه انتشار عمومی پیدا کند، هیچ خبری در این رابطه نیست.
مدیران مربوطه که به هر دلیل تصمیم به خودداری از انتشار آمار شفاف از وضعیت بازار مسکن گرفته اند باید در جریان عواقب این تصمیم باشند و بدانند که حبس آمار موجب می شود نقش مثبت بانک مرکزی در تامین روشنایی این بازار که تا قبل از زمستان ۱۴۰۱ ایفا می شد، به یک نقش منفی در برابر طیف فعالان بازار مسکن تبدیل خواهد شد.
گزارش های ماهانه بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران از جنس یک روشنایی اگرچه حداقلی بود که به این بازار تابانده می شد و ابزاری مطمئن برای تحلیل روندها در بازار مسکن به شمار می آمد اما اکنون جای این روشنایی حداقلی نیز خالی است.
در کنار بانک مرکزی، نهاد آماری دیگری در کشور نیز وجود دارد که گزارش های مربوط به بخش مسکن در تهران و کشور را ارائه می کند و آن مرکز آمار ایران است؛ اما گزارش های این نهاد نیز عموما با تاخیر قابل توجه و بعضا تا حدود یکساله منتشر می شود و در حکم داده های آماری کهنه ای است که چندان به کار سرمایه گذاران ساختمانی و فعالان بازار مسکن نمی آید.
این تاریکی تقریبا مطلق که در بازار مسکن پایتخت حاکم شده است، تنها برای یک گروه نفع دارد و آن گروه ملاکانی است که درصدد فعالیت اقتصادی غیرمولد در بازار مسکن هستند و هرچه روندها در این بازار نامشخص تر باشد، راه برای سوداگری آنها بازتر است.
همواره گروهی در بازار مسکن حضور دارند که از ارائه اطلاعات گمراه کننده به طور مستقیم یا غیرمستقیم منتفع می شوند و در خاموشی بازار، دست آنها برای جهت دهی به فعالان بازار مسکن اکنون بازتر از همیشه است.
دنیای اقتصاد