تأمین 36 هزار هکتار اراضی دولتی برای مسکن ملی
به گزارش اخبار ساختمان، ارسلان مالکی مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن و معاون وزیر راه و شهرسازی، برنامه صف اول موضوع تأمین زمین برای نهضت ملی مسکن مورد بررسی قرار گرفت و ارسلان مالکی مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن به سوالاتی پاسخ داد.
وی در خصوص میزان تامین زمین در طرح های مختلف نهضت ملی مسکن گفت: تاکنون بالغ بر ۵۲ هزار هکتار زمین را توانسته ایم تأمین کنیم که ۳۶ هزار هکتار آن واقع در حریم شهرها هستند که توانستیم آنها را به محدوده شهرها الحاق کنیم. یکی از سیاست های دولت سیزدهم شهرک سازی است. اراضی که خارج از شهرها شناسایی و به عنوان یک شهرک مستقل برای سکونت در نظر گرفته می شود و تاکنون ۱۶ هزار هکتار در قالب شهرک سازی مصوبه از شورای عالی شهرسازی و معماری دریافت کرده است.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن در پاسخ به اینکه چه میزان زمین مورد نیاز است، گفت: همه چهار میلیون مسکن در طرح نهضت ملی برای اراضی دولتی در نظر گرفته نشده است. آنچه برنامه ریزی شده این است که در برنامه اولیه یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر باید در اراضی دولتی ساکن شوند و ما تاکنون برای بیش از این میزان تامین زمین انجام داده ایم. در ثبت نامی که در طرح نهضت ملی مسکن انجام شد، در بعضی مناطق بیشتر از میزان اعلامی زمین نیاز داریم که ملزم هستیم برای همه ثبت نام کنندگان تأمین زمین انجام شود.
این مقام مسئول افزود: اگر ۱.۲ میلیون واحد و ۶۰۰ هزار شهرهای جدید که باید تأمین زمین آنها طی چهار سال انجام شود را حساب کنیم، با تراکم ۴۰ واحد در هکتار حدود ۴۵ هزار هکتار زمین مورد نیاز است که اکنون ۳۶ هزار هکتار تأمین شده است. ۲۳ هزار هکتار هم در مراحل الحاق قرار دارد.
وی با اشاره به مشکلات تأمین زمین گفت: در برخی از شهرها دولت هیچگونه زمین دولتی وجود ندارد و اراضی مردمی هم، اراضی درجه یک و دو کشاورزی هستند که برای استفاده از آنها ممنوعیت قانونی داریم. در بعضی از شهرهای شمالی مانند رامسر و تنکابن و برخی از شهرهای دامنه های زاگرس مانند سنندج، نتوانستیم اراضی دولتی را به میزان متقاضیان شناسایی کنیم.
مالکی ادامه داد: یکی از راه حل هایی که در شهرهایی که دولت محدودیت تأمین زمین دارد، مشارکت با بخش خصوصی است که ممکن است بنیادها باشند یا مردمی که در آن شهرها اراضی در اختیار دارند. تاکنون ۱۷ هزار هکتار با بخش خصوصی به توافق رسیدیم که مراحل را طی می کند تا بتوانیم از این اراضی استفاده کنیم. ما روش های مختلف حتی خرید زمین را انجام می دهیم تا تأمین زمین انجام شود. تاکنون زمین مورد نیاز ۳۷۱ هزار واحد ویلایی یا گروهی واگذار شده است. در شهرهایی که تقاضا با تأمین زمین نسبت مناسبی داشته باشد اولویت با ویلایی سازی است. در خراسان جنوبی و یزد بیشترین میزان ویلایی سازی انجام خواهد شد.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن گفت: به غیر از امکان خرید زمین، در قانون این امکان ایجاد شده که در صورت تامین سرانه شهر امکان تغییر کاربری زمین های غیر مسکونی فراهم شده است. مسئله دیگر بازپسگیری اراضی است که در گذشته دولت واگذار کرده، اما هیچ پروژه ای در آنها انجام نشده است. در قانون تاکید شده که این زمین ها شناسایی و پس گرفته شوند.
مالکی گفت: تاکنون در سامانه نهضت ملی مسکن چهار میلیون و ۵۰۰ هزار خانواده ثبت نام کرده اند و شاید شرط محل سکونت باعث شده است در آن شهرها شرایط آنها به تایید برسد. زیرا یکی از الزامات این است که فردی که تقاضای زمین می کند باید پنج سال سابقه سکونت داشته باشد.
پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی