
راهکارهای کاهش فشار بر اجاره نشین ها چیست؟

به گزارش اخبار ساختمان، مشکل اجاره نشینی در ایران، به ویژه در کلانشهرها، به یکی از چالش های بزرگ اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده است، به طوری که با افزایش قیمت مسکن و عدم تناسب درآمدهای خانوارها با هزینه های مسکن، فشار بر مستاجران افزایش یافته است. یکی از راهکارهای مؤثر برای کاهش این فشار، افزایش عرضه زمین و تسهیل در ساخت مسکن است.
افزایش عرضه زمین برای ساخت مسکن می تواند اثراتی را به همراه داشته باشد که یکی از این اثرگذاری ها، کاهش قیمت مسکن است. این بدان معناست که با افزایش زمین های قابل دسترس برای ساخت و ساز، تعداد واحدهای مسکونی جدید افزایش می یابد. این امر می تواند منجر به کاهش قیمت ها در بازار مسکن شود. از سوی دیگر تنوع در گزینه های مسکونی نیز از جمله اثراتی است که افزایش عرضه زمین برای ساخت مسکن برجای می گذارد. عرضه زمین جدید می تواند منجر به تنوع در نوع و قیمت خانه ها شود و مستاجران را قادر سازد تا گزینه های مختلفی را برای انتخاب داشته باشند.
جلوگیری از سودجویی نیز از نگاه دیگر وارد است و در این خصوص می توان یادآور شد که با وجود عرضه کافی زمین، فضای رقابتی تری در بازار مسکن ایجاد می شود که می تواند به کاهش سودجویی و دلالی در این حوزه کمک کند.
استفاده بهینه از زمین های دولتی
در همین رابطه هادی سرخوش، تحلیلگر بازار مسکن به راهکارهای پیشنهادی برای افزایش عرضه زمین اشاره کرده و می گوید: باید به تسریع در فرآیند صدور مجوز توجه ویژه و نگاه اساسی داشت؛ به طوری که کاهش زمان و تسهیل در مراحل قانونی برای صدور مجوز ساخت و ساز می تواند به توسعه سریعتر حوزه مسکن کمک کند. همچنین توجه به زمین های دولتی نیز در تحقق این هدف بسیار اثرگذار است. استفاده بهینه از زمین های دولتی و تخصیص آنها برای پروژه های مسکونی برای تامین بخشی از نیاز بازار خانه های استیجاری می تواند پیشنهاد بسیار خوبی باشد.
وی ادامه می دهد: ایجاد مناطق جدید مسکونی از دیگر راهکارها برای دستیابی به توسعه ساخت مسکن و تسریع در روند کاهش تقاضا در بازار است. توسعه مناطق جدید بر اساس نیاز واقعی جمعیت، می تواند به توزیع متوازن تر جمعیتی و کاهش فشار بر شهرهای بزرگ کمک کند. البته در این راستا نباید از حمایت سرمایه گذاران غافل شد. ارائه مشوق های اقتصادی به سرمایه گذاران بخش مسکن می تواند آنها را ترغیب به مشارکت در ساخت پروژه های جدید کند.
برخی ملاحظات زیست محیطی به چالش خانه سازی استیجاری دامن می زند
این تحلیلگر بازار مسکن با اشاره به اینکه موانع در تحقق این مسیر تا امروز چالش های زیادی را ایجاد کرده، می گوید: با وجود مزایای عرضه زمین، موانع متعددی نیز وجود دارد که باید برطرف شوند. برخی ملاحظات زیست محیطی از دیگر مسائلی است که به عنوان یکی از موانع اصلی در ساخت و سازها مطرح بوده و هست. توجه به معضلات زیست محیطی و عدم تخریب منابع طبیعی در فرایند توسعه و ساخت و ساز بسیار مهم است؛ موضوعی که باید در اسرع وقت به آن توجه و درصدد رفع برخی از موانع آن شد.
وی می افزاید: البته نباید تعارض های مدیریتی را نادیده گرفت؛ هماهنگی بین دستگاه های دولتی و مدیریت شهری برای تخصیص بهینه زمین و ساخت و ساز ضروری است؛ چراکه نوسانات اقتصادی و تورم نیز می تواند بر ساخت و ساز و تأمین مالی پروژه ها تأثیرگذار باشد.
افزایش عرضه زمین می تواند یکی از کلیدهای اصلی برای کاهش فشار اجاره نشینی در ایران باشد. با برنامه ریزی صحیح و اجرای راهکارهای مناسب، این موضوع می تواند به بهبود شرایط زندگی مستاجران و کاهش مشکلات مرتبط با مسکن منجر شود. در نهایت، نیاز به یک رویکرد جامع و همکاری بین دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی برای دستیابی به این هدف احساس می شود.
اقتصاد24