هشتم خرداد رسماً روز ملی مشاوران املاک شد

هشتم خرداد رسماً روز ملی مشاوران املاک شد
Facebook Twitter LinkedIn

۱۵:۵۹ | ۱۴۰۴/۰۳/۰۷

رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران: روز هشتم خرداد به عنوان «روز ملی مشاوران املاک» در تقویم ملی کشور ثبت رسمی شده است و این روز نماد همبستگی صنفی و نظم در بازار مسکن است.

به گزارش اخبار ساختمان، کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران ضمن تبریک روز ملی مشاوران املاک، گفت: روز هشتم خرداد به عنوان «روز ملی مشاوران املاک» در تقویم ملی کشور ثبت رسمی شده است و این اقدام گامی مهم در راستای هویت بخشی و انسجام صنفی محسوب می شود.

وی در ادامه عنوان داشت: سال ها بود که مشاوران املاک به صورت خودجوش، هشتم خردادماه را به عنوان روز صنف خود جشن می گرفتند. اما در سال گذشته با پیگیری های صورت گرفته از سوی اتحادیه و ارائه مستندات به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، این روز به طور رسمی به عنوان روز ملی مشاوران املاک در تقویم ثبت شده است.

گودرزی ثبت این روز را نشانه ای از وحدت صنفی و پایبندی مشاوران املاک به قانون دانست و افزود: این نامگذاری، علاوه بر هویت بخشی به صنف، باعث تقویت نظم، همدلی، عدالت و انسجام بین اعضای صنف و نیز ارتقای جایگاه قانونی مشاوران املاک در نظام حقوقی کشور خواهد شد و ما را نیز نسبت به اجرای قوانین پایبندتر خواهد کرد.

وی در ادامه با انتقاد از دخالت افراد غیرمتخصص در معاملات ملکی، تصریح کرد: متأسفانه شاهد هستیم که برخی افراد بدون داشتن پروانه و صلاحیت قانونی و در فضای بیرون از دفاتر مشاور املاک اقدام به تنظیم قرارداد می کنند. این موضوع می تواند در آینده موجب افزایش اختلافات حقوقی و کاهش امنیت معاملات شود از اینرو از مجلس شورای اسلامی انتظار داریم با اصلاح قانون، فعالیت خارج از دفاتر رسمی را محدود کند تا از این طریق مانع بروز تخلفات مختلف در حوزه معاملات ملکی شود.


تداوم رکود بازار، درآمد مشاوران املاک را کاهش داده است


گودرزی وضعیت اقتصادی و درآمد صنف مشاوران املاک را نگران کننده توصیف کرد و گفت: رکود بازار مسکن که از زمان شیوع کرونا آغاز شده است و همچنان ادامه دارد. کاهش معاملات و ورود سکوهای اینترنتی بدون نظارت لازم، درآمد مشاوران املاک را به شدت تحت تأثیر قرار داده است؛ به طوری که بسیاری از همکاران ما ناچار به انصراف یا ابطال پروانه فعالیت خود شده اند چنانچه که از ابتدای خرداد 1403 تا ابتدای خرداد 1404 بر اساس آمار 410 فقره پروانه اشتغال به کار در صنف مشاوران املاک صادر شده است اما در طرف مقابل و به دلایل مختلف 869 فقره پروانه ابطال شده است که بیانگر شرایط سخت فعالیت در این صنف است.

وی همچنین خواستار پرهیز از ایجاد رقابت ناسالم با سامانه های متعدد قراردادنویسی شد و تأکید کرد: وجود تنها یک سامانه جامع ملی که مورد تأیید حاکمیت باشد، کفایت می کند. تعدد سامانه ها تنها موجب سردرگمی مردم و بی نظمی در بازار می شود. اما این نکته را نیز باید در نظر داشته باشیم که خوشبختانه دولت با تصویب قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول و در ادامه ارائه دسترسی مناسب به مشاوران املاک، گام مهمی را برای حمایت از صنف مشاوران املاک برداشته است که موضوع قابل تقدیر است.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت: ما به دنبال ارتقای نظم، انضباط و کیفیت در این صنف هستیم. لازم است آموزش های مستمر برای فعالان این حوزه در نظر گرفته شود و نظارت قانونی تقویت شود تا معاملات ملکی با اطمینان، دقت و مسئولیت پذیری بیشتری انجام گیرد اما این موضوع در حالی رخ می دهد که متاسفانه ورود برخی سامانه ها باعث شده است تا معاملات حوزه مسکن در خارج از این فضای قانونی انجام شود که این موضوع علاوه بر آسیب شغلی که برای مشاوران املاک در پی دارد قطعا در آینده به واسطه عدم دانش و تعهد متعاملین برای ثبت قرارداد، مشکلاتی را برای عموم مردم ایجاد خواهد کرد.


اتهام قیمت سازی به مشاوران املاک نمی تواند صحیح باشد


گودرزی با رد اتهاماتی نظیر قیمت سازی توسط مشاوران املاک، گفت: بارها در رسانه ها شاهد بوده ایم که صنف مشاوران املاک متهم به قیمت سازی شناخته شده اند و افزایش نرخ ها در بازار مسکن را به این صنف ارتباط داده اند، در حالی که این برداشت کاملاً نادرست و بی اساس است.

وی با اشاره به دلایل اصلی افزایش قیمت مسکن در سطح کشور افزود: ریشه گرانی ها در نبود تعادل میان عرضه و تقاضاست. وقتی عرضه کم و تقاضا زیاد باشد، تورم اتفاق می افتد چنانچه که بر اساس آمار این ناترازی میان عرضه و تقاضا در بازار مسکن کشور مشهود است و مالکان نیز در شرایط گرانی سعی می کنند بیشترین بهره را از دارایی خود ببرند و ممکن است قیمت های متفاوتی را در فضای مجازی مطرح کنند که هیچ نظارتی بر آن وجود ندارد و بدین ترتیب باعث افزایش قیمت ملک در بازار مسکن می شوند.

گودرزی تأکید کرد: بر خلاف تصور عمومی، مشاوران املاک نقش کاهش دهنده قیمت دارند چراکه در مذاکرات بین مالک و مستأجر یا فروشنده و خریدار، تلاش می کنیم طرفین را به عدد معقول و عرف منطقه برسانیم. ما نه مالک هستیم، نه سازنده و نه منتشرکننده آگهی ها؛ فقط واسطه ایم برای تنظیم معاملات. اما از آنجا که مردم قیمت مسکن را از زبان مشاوران املاک می شنوند به نوعی احساس می کنند که ممکن است مشاوران املاک در تعیین و یا رشد قیمت تاثیرگذار هستند، این در حالیست که این موضوع قطعا نمی تواند در مورد فعالان این صنف حقیقت داشته باشد.

وی با بیان اینکه در هر صنفی ممکن است تخلفاتی باشد، افزود: تقریبا می توان گفت که تمام فعالان صنف مشاوران املاک، افراد شریف، مسئولیت پذیر و قانون مدار هستند که صادقانه و بر اساس قانون برای مردم خدمت می کنند اما به طور قطع نمی توان منکر افراد متخلف در این صنف شویم چرا که در هر صنفی ممکن است افرادی تخلف کنند.


اجرای قانون الزام، نقطه پایان نگاه منفی به صنف املاک


رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به اهمیت قانون الزام ثبت معاملات ملکی در سامانه رسمی اظهار کرد: با اجرای این قانون، ساختار فعالیت مشاوران املاک به سمت نظام مندی و شفافیت بیشتر حرکت کرده است. خوشبختانه در این زمینه همراهی قوه قضائیه، سازمان ثبت اسناد و سایر نهادهای ذی‌ربط قابل تقدیر است.

رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به قانون الزام ثبت معاملات ملکی و تأثیر آن بر تعیین کمیسیون مشاوران گفت: بر اساس این قانون، محاسبه کمیسیون بر پایه ارزش معاملاتی انجام می شود. اگر پیشنهاد ما مبنی بر اعمال ضریب ۵۰ درصدی پذیرفته شود، کمیسیون از قیمت واقعی معامله جدا خواهد شد و دیگر هیچ انگیزه ای برای بالا بردن قیمت وجود ندارد. این موضوع نگاه منفی جامعه نسبت به مشاوران املاک را نیز اصلاح می کند.

گودرزی با انتقاد از نوشتن قراردادها خارج از دفاتر املاک گفت: قوانین خوبی برای نظم بخشی به بازار مسکن تدوین شده، اما دو مسئله همچنان باقی است؛ یکی تعدد سامانه های ثبت قرارداد و دیگری نگارش قرارداد خارج از دفاتر رسمی. این دو معضل باید اصلاح شوند، چون به زیان اقتصاد مسکن و آحاد جامعه خواهد بود و همانطور که اشاره شد در آینده ممکن است تبعات بسیاری را به دنبال داشته باشد.

وی همچنین درباره هجمه هایی ناعادلانه که گاه به مشاوران املاک وارد می شود، گفت: ما تجربه سال های قبل را داریم که در جریان بازرسی ها و برخوردهای ناصحیح، نارضایتی هایی در بدنه صنف و جامعه به وجود آمد، اما در نهایت مشخص شد که مشاوران املاک نقشی در افزایش قیمت ها نداشته اند و این موضوع با واقعیت متفاوت بوده است.


مشاوران املاک قربانی رکود و مالیات سنگین


رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران با اشاره به رکود چندساله بازار مسکن، گفت: در این سال ها شاهد بوده ایم که درآمد مشاوران املاک به شدت کاهش یافته است، اما همچنان مالیات های سنگینی برای آنها تعیین می شود. در بسیاری موارد، مبالغی که به‌صورت اشتباه از طریق دستگاه کارتخوان وارد شده نیز مبنای مالیاتی قرار می گیرد.

وی ادامه داد: درخواست ما این است که از طریق اتصال سامانه ها به درگاه بانکی و ثبت اسناد، شفافیت کامل ایجاد شود تا مشاوران بتوانند مالیات واقعی خود را بر اساس عملکرد شفاف و ثبت شده پرداخت کنند.

گودرزی افزود: خوشبختانه نگاه حاکمیتی نسبت به صنف مشاوران املاک تغییر کرده است. در گذشته، وقتی نام مشاور املاک در سازمان ها مطرح می شد، با جبهه گیری مواجه می شدیم؛ اما اکنون این نگاه تغییر کرده و مشاور املاک به عنوان یک صنف خدمتگزار پذیرفته شده است.

وی در پایان گفت: به طور کلی با وجود تمام مشکلاتی که عنوان شد اما شرایط فعلی نشان می دهد که مسئولان با ما همراه هستند و امیدوار هستیم که این همراهی ادامه پیدا کند چراکه صنف ما یک صنف خدماتی است و همواره تلاش می کند تا با قوانین همگام باشد، به شرط آنکه این قوانین با ثبات و قابل اتکا باشند.




نظرات کاربران
security code
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman