دال بتنی چیست؟

دال بتنی چیست؟
Facebook Twitter LinkedIn

۱۲:۳۱ | ۱۳۹۸/۱۰/۰۲

دال بتنی نوعی سقف است که به صورت یکپارچه از مصالحی مانند بتن و فولاد ساخته میشود. از این دال در ساخت انواع سازه با کاربردهای متفاوت و ساخت عرشه انواع پل و کف سازی ها استفاده میشود و اجزای تشکیل دهنده آن میلگرد و بتن هستند.
به گزارش اخبار ساختمان، دال بتنی بیشتر در سقف طبقات مورد استفاده قرار میگیرد و ضخامت آن بین ۱۰ تا ۵۰ سانتی متر است. دال هایی که ضخامت کمتری دارند به عنوان سنگ فرش مورد استفاده قرار میگیرند.

ساخت دال بتنی

دال بتنی یا در محل پروژه و یا به صورت پیش ساخته آماده میشود. نحوه آماده سازی آن در محل پروژه توسط قالب هایی که خمیر بتن در آنها ریخته میشود صورت میگیرد. قبل از بتن ریزی یکسری میلگردهای تقویتی در قالب قرار داده شده و توسط وسایل پلاستیکی نگه داشته میشوند. این کار باعث میشود میلگردها به طور کامل توسط بتن پوشش داده شوند.

قالب هایی که در دال بتنی استفاده میشوند از جنس صفحات پلاستیکی, فولادی و یا چوب هستند. برای ساخت پروژه هایی که کیفیت کار در آنها از اهمیت بالایی برخوردار است قالب های فولادی و پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد. در بعضی مکان ها نیز مانند دال های کف ساختمان که با دیوارهای پی و یا آجر احاطه شده اند نیازی به استفاده از قالب نیست زیرا دیوارها به عنوان کناره های سینی قالب عمل میکنند.

برخلاف دال بتنی که در محل پروژه ساخته میشود دال بتنی پیش ساخته در کارخانه تولید شده و به محل اجرای پروژه منتقل میشود. تکیه گاه دال در سازه باید ابعاد دقیقی داشته باشد تا دال های پیش ساخته به صورت صحیح در جای خود نصب شوند.

انواع دال بتنی

سقف دال بتنی در انواع زیر اجرا می شود:

دال بتنی یک طرفه

در صورتی که نسبت دهانه بزرگ تر به دهانه کوچک تر بیشتر از ۲ باشد و دال بر روی دو لبه مقابل قرار گیرد، از نوع یک طرفه خواهد بود. در این دال انتقال بارهای وارده در جهت طولی می باشد. اگر تکیه گاه هایی دال را در چهار ضلع آن پشتیبانی کنند، این دال نیز یک طرفه است. در هر دو حالت تنها در راستای دهانه های کوچکتر، آرماتورها باید نصب شوند.

دال بتنی دو طرفه

اگر نسبت دهانه بزرگ تر دال نسبت به دهانه کوچکتر آن از ۲ کمتر باشد و دال به واسطه تکیه گاه در چهار ضلع خود پشتیبانی گردد می توان گفت از نوع دو طرفه خواهد بود. در این دال، آرماتورهای اصلی باید در هر دو جهت اجرا شوند زیرا نیرو هم در راستای طولی و هم عرضی منتقل می شود.

نکات مهم در هنگام پرداخت و عمل آوری دال بتنی


* برای پرداخت دال بتنی باید نیروی انسانی کافی استفاده شود تا پرداخت و عمل آوری دال بتنی با توجه به دمای بتن و تاثیر شرایط آب و هوایی در گیرش آن به طرز صحیحی انجام شود.

* زمینی که قرار است بر روی آن دال اجرا شود باید دارای ظرفیت باربری یکنواخت بوده و به صورت درست زهکشی شده باشد.

* قبل از بتن ریزی سطح زمین باید با آب مرطوب شود اما وقتی عملیات بتن ریزی شروع میشود سطح مورد نظر باید خشک باشد.

* بتن نباید درون قالب ها سریع تر از حدی ریخته شود که نتوان آن را پهن نمود و تراز کرد یا شمشه کشید. به همین منظور قبل از عملیات تراز کردن, بتن نباید در سطح وسیعی پخش شود و قبل از شمشه کشی نیز نباید سطح وسیعی از بتن تراز شود و یا آب ناشی از آب انداختن بر روی سطح جمع شود.

* قالب های کناری و جدا کننده میانی باید به اندازه کافی محکم باشند تا قابلیت تحمل وسایل تراز کننده ارتعاشی و مکانیکی را داشته باشند. این قالب ها باید با دقت به صورت محکم با توجه به بالا رفتگی های سطحی پرداختی و مسیرهای هم تراز قرار داده شوند.

دال بتنی به روش های گوناگون مورد پرداخت قرار میگیرد:

تراز کردن دال بتنی

تراز نمودن به معنای پاک کردن بتن اضافی از سطح رویی به منظور دستیابی به تراز مناسب است.

T کشی یا شمشه کشی

در این روش از یک T یا شمشه برای از بین بردن پستی و بلندی های سطح و همچنین برای فرو بردن دانه های درشت به داخل دال های بتن استفاده میشود. این روش بعد از عملیات تراز کردن انجام میشود.

لبه کشی و درزکشی

لبه کشی در طول تمام درزهای جدا کننده در دال های بتنی بیرونی و در کف هایی مانند ماشین روها و پیاده روها ضروری است. لبه کشی باعث متراکم شدن دال بتنی مجاور قالب میشود که این امر استحکام دال بتنی را در برابر پوسیدگی و خرد شدگی بالا میبرد.

تخته مالی

بعد از اتمام لبه کشی و درز کشی, سطح بتن باید توسط ماله های تخته ای یا فلزی و یا ماله های برقی صاف و یکنواخت شود.

ماله کشی

ماله کشی برای ایجاد یک سطح صاف و متراکم انجام میشود. ماله کشی فلزی بعد از تخته مالی باید انجام شود.

جاروکشی

بعد از سفت شدن دال بتنی برای ایجاد سطحی بادوام در برابر لغزش از جاروکشی استفاده میشود. برای انجام این روش سطح باید به حدی سخت و مقاوم باشد که توانایی نگهداری خطوط منقوش را داشته باشد.

مزایای سقف دال بتنی

از جمله مزایای این نوع سقف بتنی می توان به موارد زیر اشاره نمود:

* اجرای آن به میزان قابل توجه منجر به صرفه جویی در مصرف مصالحی نظیر سیمان، آب، فولاد، سنگدانه ها و … خواهد شد.
* این سقف در برابر آتش و حرارت بسیار مقاوم است.
* طول عمر آن بالاست، در نتیجه ساختمان سال ها عمر می کند.
* سرعت اجرای سقف دال بتنی بالاست.
* رفتار این سقف در برابر نیروهای برشی بالا مناسب است، در نتیجه در برابر زمین لرزه نسبت به سازه های دیگر مستحکم تر می باشد.
* نوعی عایق صوتی به شمار می آید.
* با انتخاب سقف دال می توان در هزینه های حمل و نقل صرفه جویی نمود.
* خزش آن قابل قبول بوده و مقاومت برشی و خمشی آن بالا می باشد.

معایب سقف دال

* استفاده از آن در ساختمان های اسکلت فولادی توصیه نمی شود.
* اجرای این سقف ممکن است با مشکلات بسیاری مواجه شود.
* وزن این سقف نسبت به سایر سقف ها بالاتر است.
* مقاومت کششی دال بتنی پایین می باشد.

ساختمانچی

اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman