تاثیر کرونا بر صادرات سیمان

تاثیر کرونا بر صادرات سیمان
Facebook Twitter LinkedIn

۲۰:۴۵ | ۱۳۹۸/۱۲/۱۰

تحریم و گرانی تولید، افزایش هزینه‌های حمل و نقل، کوچک شدن بازار‌های صادراتی و حالا داستان کرونا، روز‌های پر مخاطره‌ای برای صنعت سیمان مانند سایر صنایع کشور رقم زده است.
به گزارش اخبار ساختمان، بازار سیمان ایران در حال حاضر درگیر چالش مازاد عرضه نسبت به تقاضا و همچنین از دست دادن بازارهای هدف صادراتی است تا جایی که مدتهاست رقابت منفی در بازار این صنعت به بحران جدی تبدیل شده است .

سالهاست مابه‌التفاوت ظرفیت تولید واقعی سیمان و کلینکر کشور و مصرف داخلی، به خارج از کشور صادر می شد که با توجه به ظرفیت بازارهای صادراتی در دو سال گذشته حدود ۱۲ میلیون تن در سال بوده است.

اما متاسفانه ظرفیت صادراتی کشور نیز به دلیل تحریم‌ها و افزایش هزینه‌های صادراتی و محدود شدن صادرات سیمان به کشورهای همسایه به ویژه عراق دچار افت شدیدی شده است.

از اینرو افزایش هزینه‌های حمل‌و‌نقل، تاثیر مخرب خود را بر فروش صادراتی طی سال گذشته تاکنون گذاشته است. این در حالی است که بسیاری از کارخانه‌ها به دلیل بالا رفتن کرایه حمل در عمل امکان ارسال بار تا پایانه‌های صادراتی را از دست داده‌اند و این موضوع بارها مورد انتقاد فعالان این صنعت قرار گرفته است.

روزگار سخت سیمانی ها

افزایش شدید هزینه‌های حمل و نقل در سال گذشته، عملا موجب تغییر الگوی عرضه در بازارهای داخلی و صادراتی شد.

بر‌خلاف گذشته، با افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل‌، فروش محصولات تولیدی کارخانه‌ها به بازارهای مصرف دورتر از محل استقرار آنها، محدودتر شده است. با افزایش شدید هزینه‌های حمل و نقل، در عمل بهای تمام شده محصولات برای مصرف‌کننده در فواصل زیاد، بیشتر شده و امکان رقابت با محصولات کارخانه‌های محلی را ندارد. بنابراین ایجاد رقابت شدید در بازارهای مصرف بزرگ‌تر است.

کارخانه‌ها ناگزیر هستند برای فروش محصولات خود، روی بازار مصرف بزرگ‌تر تکیه کنند و گزینه جذاب دیگری را پیش‌روی خود نمی‌بینند.

عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان با توجه به شرایط افزایش هزینه های تولید، درباره وضعیت صادرات این محصول گفت: در حال حاضر به دلیل تعرفه بالا، صادرات سیمان به کشور عراق قطع شده است، اما خوشبختانه صادرات کلینکر همچنان برقرار بوده و در سطح مطلوبی انجام می گیرد.

دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان با تاکید بر اینکه کرونا باعث مسدود شدن مرزهای ایران و عراق شده است اما هنوز از مرزهای جنوبی، صادرات کلینکر صورت می گیرد گفت: تعرفه بالا، صادرات سیمان به عراق را قطع کرده است؛ با این حال کلینکر تا حدودی توانسته با افزایش در میزان تولید، این بازار را حفظ کند و تا این لحظه مشکل صادرات کلینکر به عراق گزارش نشده است. ضمن اینکه برخی مرزهای جنوبی هنوز برای صادرات مسدود نشده است.

وی ادامه داد: هرچند صادرات سیمان در شرایط خوبی به سر نمی برد اما گزارش سه ماه اخیر نشان می دهد صادرات کلینکر مناسب تر از زمان مشابه در سال گذشته است.

شیخان درباره دلیل کاهش صادرات سیمان بیان کرد: به دلیل اینکه بیشتر صادرات سیمان به عراق است و به دلیل توقف صادرات به این کشور، آمار صادرات کاهش داشته است.

شیخان تصریح کرد: صادرات سیمان و محصولات سیمانی در 10 ماهه سال جاری ، 14 میلیون تن بوده است که شاهد افزایش صادرات 11 درصدی نسبت به سال گذشته هستیم. در واقع کلینکر تا حدودی توانسته جبران کسری صادرات سیمان را داشته باشد.

صدرنشینی کلینکر در صادرات

سیمان تولیدی کشور ۱۲ درصد به ازبکستان، ۲۷ درصد به افغانستان، ۶ درصد به پاکستان، ۵ درصد به قزاقستان، ۳ درصد به کویت و ۴ درصد به روسیه صادر شده است.

کلینکر تولیدی نیز ۲۱ درصد به کویت، ۱۵ درصد به عراق، ۷ درصد به امارات، ۶ درصد به سریلانکا، ۵ درصد به چین، ۲ درصد به بنگلادش و ۲ درصد به پاکستان صادر شده است.

افزایش تولید سیمان و کلینکر در ۸ ماهه سال جاری به ۴۱ میلیون و ۱۷۹ هزار تن سیمان رسید که ۹.۵ درصد رشد را نشان می دهد .

دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان با تاکید بر اینکه امسال نسبت به سال گذشته شرایط صادرات محصولات سیمان رشد قابل توجهی داشته است، ادامه داد: کشورهای آسیای میانه، کشورهای حوزه خلیج فارس، آفریقا و چین کشورهای هدف صادراتی سیمان و به ویژه کلینکر ایران هستند.

شیخان تاکید کرد: پس از گذر از شیوع بیماری کرونا، قطعا مسیرهای صادراتی سیمان و محصولات سیمانی مانند گذشته به حالت قبل برخواهد گشت و فعالان این صنعت برای بازارهای جدید هدف گذاری های جدید خواهند داشت.

دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان در پایان خاطرنشان کرد: برای نجات صنعت سیمان از شرایط سخت صادراتی و کاهش تقاضای ناشی از رکود اقتصادی، باید برنامه های حمایتی اتخاذ و اجرایی شود .

اقتصاد 24

اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman