آغاز بکار بورس مصالح ساختمانی در نیمه اول امسال
به گزارش اخبار ساختمان، جواد فلاح تاکید کرد: این تابلو میتواند به شفافیت معاملات و تعیین قیمت های رقابتی کمک زیادی کند و فعالان صنعت ساختمان هم می توانند از طریق اوراق دین، انواع مصالح را به صورت نسیه مبادله کنند.
بازار مصالح ساختمانی، به عنوان ماده اولیه بخش تولید مسکن، بازار وسیعی است، که طیف زیادی از کالاها را شامل می شود؛ با این حال به نظر می رسد این بازار برای شفافیت در معاملات به یک بازار متشکل نیاز دارد. بر همین اساس مذاکراتی بین بورس کالا، وزارت راه و شهرسازی و همین طور گروهی از تامین کننده های مصالح ساختمانی در حال انجام است تا با ایجاد یک تابلو و بازار ویژه، معاملات این نوع کالاها متشکل شود.
تابلوی معاملات مصالح ساختمانی میتواند بازار معاملات محصولات پایه صنعت ساخت و ساز، شفاف و قیمت گذاری را براساس عرضه و تقاضا، رقابتی کند؛ در عین حال قرار است بورس کالا ابزارهایی نظیر اوراق دین را برای بهره گیری خریداران و فروشندگان طراحی کنند تا معاملهگران و متقاضیان بتوانند مصالح را به صورت نسیه بخرند و در عین حال فروشندگان هم با انتشار اوراق دین سریعتر به پول خود برسند.
آغاز به کار تابلوی مصالح ساختمانی
مدیر مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران درباره زمان آغاز به کار تابلوی مصالح ساختمانی گفت: مذاکرات بورس کالا با وزارت راه و گروهی از تامین کننده های مصالح ساختمانی در جریان بود که به دلیل شیوع کرونا این مذاکرات متوقف شد ولی امیدواریم با پایان اپیدمی کرونا این تابلو در نیمه نخست امسال فعالیتش را آغاز کند.
جواد فلاح در پاسخ به این پرسش که قرار است چه کالاهایی در این تابلو معامله شوند گفت: مصالح ساختمانی به دو دسته تقسیم می شوند گروهی از کالاها که نقش واسطهای در تولید مسکن دارند و کالاهای عمدتا ساخته نشده هستند که مشکلی برای آغاز معاملات آنها در تابلوی مصالح ساختمانی وجود ندارد، مانند: سیمان، گچ، سنگ یا تیر آهن و میلگرد که همین حالا هم در بورس کالا دادوستد میشود.
او افزود: بورس کالا در عین حال در تلاش است مقدمات معاملات دسته دوم مصالح ساختمانی که شامل کالاهای ساخته شده مانند در، پنجره، شیرآلات سیم، کابل و لوله را در تابلوی فرعی فراهم کند که این کار به بستر مقرراتی نیاز دارد.
ویژگی تابلوی مصالح ساختمانی
او در پاسخ به این پرسش که ایجاد این تابلو برای فعالان صنعت ساختمان چه ویژگیای دارد گفت: به غیر از شفافیت قیمتها و کشف قیمت بر اساس عرضه و تقاضا و ارایه تضمین برای ایفای تعهدات طرفین معامله، یکی از مهمترین ویژگیهای این تابلو برای فعالان صنعت ساختمان، بحث تامین مالی است.
فلاح ادامه داد: بورس کالا قادر است از طریق انتشار اوراق سلف و دین شرایط مطلوبی را برای فعالان این صنعت برای تامین مالی فراهم کند به ویژه آنکه فروشندههای مصالح ساختمانی می توانند از طریق انتشار اوراق دین محصولات خود را به صورت نسیه بفروشند و خیلی زود به منابع مالی ناشی از فروش محصولاتشان دسترسی پیدا کنند.
مدیرمطالعات بورس کالا با تاکید بر اینکه فروشنده های مصالح ساختمانی می توانند از طریق انتشار اوراق دین، پولی را که قرار است در آینده از خریدار دریافت کند، با فروش اوراق، سریعتر به دست بیاورند؛ گفت: فروشنده می تواند محصولاتش را نسیه بفروشد و در قبال طلبی که از خریدار دارد اوراق دین منتشر کند و از طریق تنزیل این اوراق به منابع مالی حاصل از فروش محصولاتش دست یابد.
فلاح افزود: در مقابل خریداران هم می توانند اگر با مشکل مالی مواجه هستند محصولات خود را به صورت نسیه بخرند و بعد از آنکه به طور مثال ساختمان ساخته و فروخته شد مبلغ محصولات خریداری شده را پرداخت کنند، بنابر این خریداران هم می توانند از طریق اوراق دین محصولات خود را نسیه بخرند و بعداز تکمیل ساختمان آن را پرداخت کنند.
بیشتر بخوانید:
آیا معاملات مسکن وارد بورس کالا خواهد شد؟
ورود سیمان سفید به بورس کالا
اجرای پروژه ها با قیمت کمتر
طرح ایجاد بازار مصالح ساختمانی در بورس کالا با استقبال وزارت راه هم مواجه شده، چنانکه محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی در این باره گفت: خواهان ایجاد تابلوی جدیدی در بورس کالا با عنوان مصالح ساختمانی هستیم که بتوان با قیمت کمتری پروژههای مسکونی اجرایی شود.
به گفته او، بورس کالا مجوزهای عرضه مصالح ساختمانی را از سازمان بورس دریافت کرده که زمان اجرایی شدن آن را سازمان بورس اعلام خواهد کرد.
معاون وزیر راه و شهر سازی در پاسخ به این پرسش که آیا آنچه در قانون بودجه امسال درباره واگذاری املاک وزارت راه و شهرسازی ذکر شده، قرار است از طریق سازوکار بورس کالا انجام شود یا خیر؟، گفت: در قانون بودجه ۹۹ همانند قانون بودجه سال گذشته، فروش برخی املاک وزارت راه و شهرسازی ذکر شده که منابع مالی محدودی هستند و صرفاً برای پشتیبانی و ارتقای خدمات در بخش تولید مسکن قابل استفاده است.
محمود زاده ادامه داد: قرار نیست دولت املاک خود را اعم از آنهایی که قرار است بسازد و آنهایی که در اختیار دارد را به مزایده بگذارد یا در بورس بفروشد؛ البته املاک قابل ملاحظهای در حال حاضر نداریم و همین که بتوانیم با فروش املاک موجود، طرح ملی مسکن را پشتیبانی کنیم، اقدام بزرگی محسوب میشود.
همشهری آنلاین