علت استفاده از بام ترکیبی چیست؟

Facebook Twitter LinkedIn

۰۹:۳۳ | ۱۳۹۹/۰۱/۳۱

یک پژوهشگر و مدرس دانشگاه گفت: در مکتب خانه‌سازی لری» فیلی و خرم‌آباد از آسمانه ترکیبی برای پوشش خانه‌ها و بناها استفاده ‌شده است.
به گزارش اخبار ساختمان، محمد محمدی اصل با بیان اینکه در مکتب خانه‌سازی «لری" فیلی و خرم‌آباد از آسمانه ترکیبی برای پوشش خانه‌ها و بناها استفاده ‌شده است، اضافه کرد: شیوه کار بدین گونه است که اگر ساختمان صرفاً دارای یک طبقه بود، برای پوشش از آسمانه تیرپوش چوبی استفاده می‌شد.

وی ادامه داد: اما اگر ساختمان از دو طبقه تشکیل می‌شد که اکثریت خانه‌های تاریخی در دوطبقه احداث شده‌اند برای پوشش طبقه همکف از نوعی طاق به نام سیس (طاق گهواره‌ای) و برای پوشش طبقه نخست از تیرچوبی استفاده می‌شد.

محمدی اصل یادآور شد: شیوه رایج کار ساخت و قرار دادن تیرهای چوبی به قطر تقریبی ۱۰ تا ۲۵ سانتی‌متر بر حسب اندازه دهانه پوشش موردنظر به موازات یکدیگر و سپس تخته‌کوب کردن یا وِرَس‌پوش کردن آنان است.

این مدرس دانشگاه در رشته معماری افزود: در برخی موارد سقف‌های تیرپوش به صورت دو لایه اجرا می‌شد؛ لایه اول، سقف سازه‌ای و باربر بود و لایه تزئینی دیگری در زیر آن اجرا می‌شد، در این حالت هوای حبس‌شده در میان این دو لایه به عنوان یک عایق حرارتی خوب عمل می‌کرد و از تبادل حرارت فضای درون و برون ساختمانی در فصول سرد و گرم سال با محیط بیرون تا حدود زیادی جلوگیری می‌کرد.

وی اضافه کرد: افزون بر آن انباشت برف در فصل زمستان بر روی بام‌های تخت می‌تواند خود به عنوان یک لایه عایق حرارتی عمل کند، با این حال مردم پس از بارش برف به صورت مداوم اقدام به جمع‌آوری برف انباشته بر بام می‌کردند، چون بار سنگین برف می‌توانست باعث آسیب و گاهی تخریب سقف خانه شود.

محمدی اصل خاطرنشان کرد: در دوره پهلوی نوعی سقف شیروانی متشکل از سازه‌ای چوبی و روکش ورق نازک فلزی در خرم‌آباد باب شد و در تعداد کمی از خانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفت که بسیاری از این سازه‌ها در اثر گذشت زمان تخریب شدند.

ایسنا

برچسب ها:

سقف ،سقف تیرپوش 
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman