خواب معاملات مسکن عمیق‌تر شد

خواب معاملات مسکن عمیق‌تر شد
Facebook Twitter LinkedIn

۱۸:۰۸ | ۱۳۹۸/۰۴/۰۲

در خردادماه ۱۳۹۸ قرارداد‌های خرید و فروش و اجاره ملک در کل کشور نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۳۴ درصد و ۱۱ درصد سقوط آزاد داشته‌است.
به گزارش اخبار ساختمان، در همین راستا، قرارداد‌های خرید و فروش و همچنین اجاره ملک در شهر تهران نیز در همین بازه زمانی نسبت به زمان مشابه سال قبل نیز به ترتیب سقوط ۶۲ درصدی و ۲۳ درصدی را تجربه کرده‌است، این آمار‌ها از تعمیق رکود در دو بازار خرید و فروش و اجاره ملک حکایت دارد که انتظار می‌رود وضعیت کنونی این بازار برای دستیابی به راه‌حل خروج از رکود به شکل صحیحی آنالیز شود.

افزایش تقریبی ۲۰۰ درصدی بهای مسکن طی دو سال اخیر با ریزش قابل‌ملاحظه تعداد معاملات در بخش خرید و فروش و اجاره مسکن همراه بوده‌است، تعمیق رکود معاملات در بازار مسکن درجه نقدشوندگی مسکن را به شدت کاهش داده‌است، به طوری که فروشندگان به استفاده از ابزار تبلیغ و تخفیف برای فروش مسکن روی آورده‌اند، اما قیمت‌ها آنقدر جهش یافته‌است که بسیاری از متقاضیان مصرفی قدرت خرید ندارند و متقاضیان سرمایه‌گذاری نیز ترجیح می‌دهند، در بازاری سرمایه‌گذاری کنند که با مشکل نقدشوندگی روبه‌رو نباشد، البته ریسک‌های بین‌المللی ناشی از تنش در منطقه خاورمیانه نیز در کاهش تقاضای سرمایه‌ای در بازار مسکن مؤثر بوده‌است.

شرایط در بازار مسکن کشور بسیار پیچیده و وخیم شده‌است به نوعی که با تمام تلاش‌های صورت گرفته برای بهبود وضعیت این بازار، اما هر روز از حجم معاملات در این بازار کاسته می‌شود و قیمت در این بازار به شکلی شده‌است که بسیاری از افرادی هم که متقاضی مصرفی مسکن هستند، اصلاً نمی‌توانند در بازار خرید حضور یابند حال هر چند هنوز فصل جابه‌جایی مستأجران فرا نرسیده‌است، اما به نظر می‌رسد وضعیت بازار اجاره نیز وخیم است، زیرا اجاره‌بها تابع قیمت مسکن است و حال آنکه قیمت طی دو سال اخیر در حدود ۲۰۰ درصد رشد داشته است و همزمان با این رشد، تعداد معاملات دچار سقوط شده‌است.

همنوایی تعمیق رکود در دو بازار خرید و فروش و اجاره ملک این ضرورت را ایجاد کرده‌است که مسئولان، متولیان، کارشناسان، رسانه‌ها، گزارشگران و حتی ملاکان و به ویژه صاحبان بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار خانه خالی در کشور نگاه واقع‌بینانه‌ای به آنچه در بخش زمین و ساختمان اقتصاد ایران می‌گذرد، داشته باشند، زیرا چندین سال است که پمپاژ خبری می‌شود که ملک از رکود خارج می‌شود، اما وضعیت رکود در این بازار به شدت نگران‌کننده است و درجه نقد‌شوندگی برخی از املاک لوکس و گران‌قیمت عملاً به پایین‌ترین حد ممکن رسیده‌است که این رویداد خبر بدی برای صاحبان خانه‌های خالی است.

نگرانی مستأجران از بازار اجاره ۹۸

در این میان وضعیت کنونی قیمت در بازار مسکن و رشد ۲۰۰ درصدی طی دو سال گذشته جامعه بیش از ۴ میلیونی مستأجران را نگران کرده است به ویژه آنکه رشد تورم عمومی موجب شده‌است تا تمامی هزینه‌های غیر مسکنی خانوار نیز به شدت جهش یابد و گاهی پس‌انداز سالانه مستأجران و همچنین ارزش پول پیش آن‌ها را نیز تحت‌تأثیر منفی قرار دهد.

سقوط دسته‌جمعی معاملات

در این میان، آمار ارائه شده از سوی مصطفی‌قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران نشان می‌دهد در خردادماه ۱۳۹۸ بالغ بر ۴۸ هزار و ۱۵ قرارداد خرید و فروش ملک در کل کشور به امضا رسیده که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۴ درصد کاهش نشان می‌دهد. در بخش اجاره نیز ۵۶ هزار و ۸۱ قرارداد منعقد شده که حاکی از کاهش ۱۱ درصدی نسبت به خردادماه ۱۳۹۷ است.

در شهر تهران نیز در خردادماه ۱۳۹۸ بالغ بر ۷۱۶۸ مبایعه‌نامه (قرارداد خرید و فروش) ملک به امضا رسیده که نسبت به زمان مشابه سال قبل افت ۶۲ درصدی را نشان می‌دهد. اجاره‌نامه‌ها در این مدت نیز ۱۴ هزار و ۲۶۵ مورد بوده که از افت ۲۳ درصدی نسبت به خردادماه ۱۳۹۷ حکایت دارد. روند بازار حاکی از آن است که از خردادماه سال گذشته، معاملات مسکن شهر تهران در مسیر نزولی قرار گرفته و در دی ماه ۱۳۹۷ با ۶۴ درصد افت نقطه به نقطه به کمترین میزان افت سالانه طی پنج سال قبل از آن رسید.

با این حال منحنی قرارداد‌ها در کل کشور به سمت بالا حرکت می‌کرد تا اینکه از آبان ماه ۱۳۹۷ با منفی ۱۴ درصد مسیر کاهشی به خود گرفت و در خردادماه ۱۳۹۸ بیشترین میزان افت را طی یک سال گذشته ثبت کرد. قیمت مسکن شهر تهران با افزایش ۱۸۹ درصدی نسبت به فروردین ماه دو سال پیش به نرخ رشد ارز نزدیک شده است.

قیمت مسکن پایتخت در اردیبهشت ماه سال ۹۸ در شرایطی اوج گرفت که تورم ماهانه ملک در کشور از حدود ۲ درصد به ۶ /۰ درصد رسید و رشد قیمت در پایتخت را سؤال برانگیز کرد.

دانا

برچسب ها:

مسکن ،قیمت ،رکود ،خرید ،فروش ،ملک ،اجاره 
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman