سامانه املاک در کرمانشاه با اقبال چندانی مواجه نشده است؛

بی‌اعتمادی مردم کرمانشاه به سامانه املاک

بی‌اعتمادی مردم کرمانشاه به سامانه املاک
Facebook Twitter LinkedIn

۱۰:۱۱ | ۱۴۰۰/۰۳/۱۰

سامانه ثبت املاک که به منظور شناسایی خانه‌های خالی راه‌اندازی شده به دلیل بی‌اعتمادی مردم در کرمانشاه با اقبال چندانی مواجه نشده است.

به گزارش اخبار ساختمان، طرح ثبت املاک در سامانه طراحی شده وزارت راه و شهرسازی به منظور شناسایی واحد‌های خالی و دریافت مالیات از آن‌ها و ساماندهی وضعیت آشفته اجاره‌بها از فروردین ماه امسال اجرا شد و مرحله دوم آن قرار است تا 19 خرداد ماه ادامه داشته باشد.

براساس این طرح سرپرست‌های خانوار این امکان را دارند اطلاعات محل سکونت خود را در سامانه املاک و اسکان کشور به نشانی https://amlak.mrud.ir ثبت کنند و مهلت ثبت‌نام افراد در این سامانه 19 خرداد ماه امسال به پایان خواهد رسید.

براساس این طرح، همه سرپرستان خانوار، اعم از مالک و مستأجر ملزم به ثبت اطلاعات محل سکونت خود در سامانه املاک و اسکان کشور شدند و جرایمی نیز برای عدم ثبت‌نام در این طرح در نظر گرفته شد؛ از جمله این جرایم می‌توان به قطع یارانه نقدی و محرومیت از خدمات بانکی، عدم دریافت انشعابات آب، برق و گاز، ثبت نام فرزندان دانش آموزشان در مدارس، دریافت کد پستی و سایر حقوق شهروندی اشاره کرد؛ همچنین افرادی که اطلاعات را اشتباه در سامانه ثبت کنند، باید دو برابر مبلغ مالیات به عنوان جریمه پرداخت کنند.

چنانچه واحدی بیش از 120 روز در سال خالی باشد و در سامانه ثبت نشود سال اول 6 برابر ارزش اجاره‌بهای ماهیانه ملک، سال دوم 12 برابر و سال سوم 18 برابر مالیات دریافت می‌شود.

اما شواهد حاکی از این است که این طرح چندان مورد اقبال عمومی قرار نگرفته و در واقع بی‌اعتمادی نسبت به نتیجه آن سبب بی‌توجهی نسبت به آن شده و افرادی نیز نسبت به آن بی‌اطلاع هستند.

از طرف دیگر عده‌ای اعتقاد دارند ترس برای اجاره دادن واحدها افزایش یافته و حتی تضمینی برای اجرای آن با تغییر دولت‌ها وجود ندارد و این دغدغه برای اضافه شدن این طرح به سایر طرح‌های نیمه‌تمام بین مردم وجود دارد.

حسینی یکی از شهروندان کرمانشاهی با اشاره به اینکه هنوز در سامانه ثبت املاک ثبت‌نام نکرده‌ام گفت: انگیزه کافی برای این کار را ندارم و از طرف دیگر از نظر من نتیجه این اقدام کاملاً مشخص نیست و طرح ناقصی خواهد بود.

وی عنوان کرد: چنانچه این اقدام کارشناسی شده و از واحد‌های خالی از سکنه مالیات دریافت شود که اجاره‌بها و قیمت مسکن متعادل شود اقدام خوبی است.

وی افزود: اما چنانچه این طرح به طور ناقص اجرا شود علاوه بر اینکه بر جامعه تأثیر منفی می‌گذارد، افرادی که خانه‌های خالی بسیاری دارند راه دور زدن این طرح را پیدا می‌کنند.

سهیلی از دیگر شهروندان کرمانشاهی با بیان اینکه چون اطلاعات کافی درباره ثبت‌نام در سامانه املاک ندارم و اطلاع‌رسانی کافی نبوده هنوز در سامانه ثبت‌نام نکرده‌ام گفت: باید مزایای این طرح بیشتر اطلاع‌رسانی شود که مردم ترغیب شوند.

وی با بیان اینکه این طرح تنها هزینه اضافی برای قشر ضعیف جامعه است گفت: می‌شد اطلاعات لازم را از ثبت اسناد دریافت کرد اما مشخص است که هنوز زیرساخت لازم برای اجرای طرح فراهم نیست.

فتاحی از سرپرست خانوار در کرمانشاه با اشاره به اینکه در سامانه املاک ثبت‌نام کرده‌ام گفت: اما این سوال ایجاد می‌شود که اطلاعات این سامانه چطور راستی آزمایی می‌شود.

وی افزود: این طرح علاوه بر اینکه فایده نداشته سبب شده افرادی که در گذشته ملک خود را اجاره می‌دادند اکنون از اجاره دادن واهمه دارند.

فتاحی با بیان اینکه سرانجام این طرح برای مردم مشخص نیست عنوان کرد: تصور مردم این است که این طرح برای افراد ضعیف جامعه اعمال می‌شود و افراد دانه درشت نادیده گرفته می‌شوند.

غفوری معاون راه و شهرسازی استان کرمانشاه گفت: براساس سامانه املاک و اسکان در راستای اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم مصوب در ماه 99، تمامی مشمولان که سرپرستان خانوار و ساکنان در هر واحد مسکونی هستند باید اطلاعات محل سکونت خود به صورت مالکیتی و استیجاری را ثبت کنند.

وی با اشاره به اینکه ثبت‌نام در این سامانه تا 19 خرداد فرصت دارد عنوان کرد: چنانچه هر واحی بیش از 120 روز به صورت متوالی و غیرمتوالی در طول سال خالی از سکنه باشد به عنوان واحد مسکونی مازاد شناخته می‌شود و برابر بخشنامه مشمول دریافت مالیات است.

غفوری با اشاره به اینکه هدف اصلی طراحی این سامانه شناسایی املاک مسکونی و خانه‌های خالی است گفت: خانه‌های خالی بعد از شناسایی مشمول مالیات‌هایی می‌شوند که از جذابیت نگهداشتن خانه بدون ساکن کاسته شود.

وی با بیان اینکه با برنامه‌ریزی‌‌های انجام شده نتیجه این طرح قطعی است افزود: برای راستی آزمایی اطلاعات وارد شده به سامانه ارتباطی با سامانه ثبت اسناد برقرار شده است.

غفوری با اشاره به اینکه تمام واحد‌های مسکونی در شهر و روستا مکلف به ثبت اطلاعات املاک خود هستند گفت: در شهرهای زیر 100 هزار نفر، واحدها حتی اگر خالی باشند مشمول مالیات نمی‌شوند و اما عدم ثبت آن مشمول جریمه می‌شود.

وی با بیان اینکه برخی املاک سند دفترچه‌ای دارند به همین دلیل در سامانه ثبت اسناد ثبت نشده‌اند افزود: به همین دلیل نمی‌توان از این سامانه برای اجرای طرح استفاده و به آن اکتفا کرد.

تسنیم


اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman