ورود جریان انحرافی به بازار معاملات املاک

ورود جریان انحرافی به بازار معاملات املاک
Facebook Twitter LinkedIn

۱۴:۳۸ | ۱۳۹۸/۰۶/۲۵

در پی کاهش قیمت اسمی مسکن، یک گروه از طرفداران پرو پا قرص استمرار افزایش قیمت مسکن دست به‌کار شده و تلاش برای انحراف افکار عمومی از روندی که در بازار مسکن درحال شکل‌گیری است را آغاز کرده‌اند.
به گزارش اخبار ساختمان، تازه‌ترین گزارش رسمی از وضعیت بازار مسکن که در هفته اول شهریور ماه منتشر شد، نشان دهنده ریزش قابل توجه 32 درصدی میزان معاملات املاک در پایتخت طی مرداد 98 در مقایسه با تیر ماه بوده است .

مرداد ماه امسال تعداد واحدهای مسکونی فروخته‌شده در تهران به سطح بی‌سابقه ۲۹۰۰ واحد رسید و این درحالی است که در طی سال‌های اخیر حتی در شرایط رکود بازار، فروش ماهانه کمتر از ۴ هزار واحد مسکونی سابقه نداشته است.

کم ترین میزان معاملات املاک وقتی که بدانیم حتی در ماه‌های نیمه تعطیل فروردین هر سال نیز حداقل معاملات انجام و ثبت شده بیش از چهار هزار مورد بوده است، بیشتر قابل درک خواهدبود، ضمن اینکه حتی در سال‌هایی که بازار مسکن دوره رکود معاملات را سپری می‌کند، در سه ماه تیر تا شهریور که به ‌دلیل تعطیلی مدارس، فصل طلایی جابه جایی های ملکی به‌شمار می‌آید، با افزایش نسبی معاملات روبه‌ رو می‌شود.

از سوی دیگر همزمان با این تغییرات که پی آمد کاهش محسوس تقاضای خرید در بازار مسکن است، میانگین قیمت خانه در پایتخت در مرداد ماه با ۳ درصد کاهش در مقایسه با تیرماه امسال به ۱۳ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان به ازای هر مترمربع رسید.

اما در پی کاهش قیمت اسمی مسکن، یک گروه از طرفداران پرو پا قرص استمرار افزایش قیمت مسکن دست به‌کار شده و تلاش برای انحراف افکار عمومی از روندی که در بازار مسکن درحال شکل‌گیری است را آغاز کرده‌اند.

در هفته‌های اخیر و پس از انتشار گزارش اوضاع بازار مسکن در مردادماه، این جریان منفعت‌طلب تلاش می‌کند توجهات را از آمار معاملات املاک مرداد ماه منحرف کند و اجازه ندهد انتظار کاهش قیمت مسکن تقویت شود.

مخالفان وضع موجود بازار مسکن که به طور عمده سفته ‌بازان و سوداگران بازار ملک هستند، در یکی دو هفته اخیر از دو تاکتیک و روش برای انحراف افکار عمومی از روند کاهشی شدن میانگین قیمت مسکن استفاده می‌کنند.

تاکتیک اول آن ها زیر سوال بردن آمار و اطلاعات رسمی از بازار بوده و تاکتیک دوم نیز تلاش برای اثبات این مدعااست که کاهش قیمت مسکن تکرارپذیر نیست.

البته سفته ‌بازها اکنون در بازار معاملات حضور ندارند و با تحقق کمای بازار، مدتی است خرید و فروش مسکن با انگیزه‌های سوداگرانه را کنار گذاشته‌اند، اما از طریق بازیگران دیگری که همچنان می‌توانند در روند بازار به نحوی موثر باشند و نیز با استفاده از ابزارهایی همچون شبکه‌های اجتماعی در بستر فضای مجازی، از انعکاس واقعیت کنونی روند معاملات جلوگیری کرده و افکار عمومی را منحرف می‌کنند.

در قالب تاکتیک اول، جریان انحرافی سعی در القای این موضوع به عموم مردم و به‌ خصوص متقاضیان خانه دارد که قیمت محاسبه و اعلام‌شده از سوی نهادهای مسوول، رسمیت ندارد و نباید مورد اعتنای کسانی که قصد خرید ملک دارند، قرار بگیرد؛ چراکه تعداد آپارتمان‌های فروخته شده در ماه گذشته در سطح فوق‌العاده پایین و دور از انتظار زیر سه‌هزارمورد متوقف شد و این یعنی در هر یک از محله‌های تهران تعداد املاک معامله‌شده بسیار اندک بوده است.

استدلال سوداگران این است که اگر در یک بازار تعداد معاملات اندک باشد، آن قیمت نمی‌تواند مبنا قرار بگیرد و حتما باید میزان معاملات از یک سطح مشخص عبور کند تا بتوان به میانگین قیمت آن ها توجه کرد. اما این تاکتیک آنها را به مقصود نمی‌ رساند، چراکه براساس اصول پذیرفته‌شده اقتصادی، حتی یک معامله در یک بازار، منعکس‌ کننده قیمت کالا یا خدمت مشخص است. بنابراین تعداد کم آپارتمان‌های فروخته‌ شده نمی‌تواند دستاویز معقولی برای این جریان انحرافی باشد و از سوی متقاضیان خرید خانه پذیرفته نمی‌شود.

البته در این که اکنون تعداد معاملات بسیار اندک است و شرایطی استثنایی از این منظر در بازار مسکن روی داده تردیدی وجود ندارد. فعالان بازار مسکن و کارشناسان می‌دانند که سطح پایین معاملات به این معنااست که بازار مسکن از شرایط طبیعی خارج شده است، اما نمی‌توان از این موضوع به‌عنوان حربه‌ای برای اینکه قیمت آخرین معاملات انجام‌شده در بازاررا از رسمیت انداخت استفاده کرد.

سوداگران ملکی و جریان همراه آنها از آن جا که در تحقق هدف خود با استفاده از تاکتیک اول موفق نیستند، از تاکتیک دیگری نیز استفاده می‌کنند. آن ها تلاش می‌کنند در فضای مجازی این‌طور به افکار عمومی جهت دهند که کاهش قیمت مسکن یک اتفاق نادر بوده و قابل‌تکرار نیست. برای این منظور نیز موضوعاتی از قبیل اینکه تجربه قبلی درباره شکل ‌گیری روندرو به کاهش قیمت مسکن وجود ندارد در فضای مجازی منتشر و این‌طور القا می‌کنند که مرداد 98 یک ماه استثنایی بوده است.

این درحالی است که در دوره‌های گذشته رونق یا رکود مسکن ، ماه‌های کاهش قیمت را شاهد بوده‌ایم؛ هرچند این تغییرات کاهشی به شکل پیوسته و در ماه‌های پیاپی محقق نشده، اما نوسان کاهش قیمت طی دوره‌های یک ساله کاملا محسوس و مشهود بوده است.

دلتا

برچسب ها:

قیمت ،مسکن 
اخبار ساختمان
@akhbarsakhteman