بخشی از کمبودها در بازار مسکن عمدی هستند
به گزارش اخبار ساختمان، قیمت مسکن در چند سال گذشته افزایش سرسام آوری داشته است؛ همین موضوع باعث شده تا بسیاری از مردم دیگر حتی رویای خانه دار شدن هم نداشته باشند. این در حالی است که طبق اعلام شورای عالی کار، حق مسکنی که در فیش حقوقی کارگران درج شده تنها ۹۰۰ هزار تومان است!
مجید گودرزی، کارشناس بازار مسکن در ابن باره گفته است که با این مقدار، حدود ۵۸۰ سال طول می کشد تا کارگران خانه دار شوند. با این حال آیا میتوان امید داشت که قیمت خانه در نیمه دوم سال کاهش یابد؟
معاملات متقاضیان مصرفی به صفر رسیده است
گودرزی در ادامه گفت: روندهایی که بررسی کرده ایم نشان می دهد، متاسفانه از یک طرف رکود شدیدی داریم و معاملات، بهویژه در متقاضیان مصرفی، به سمت صفر حرکت کرده است.
وی افزود: از طرف دیگر، معاملات سرمایه ای نیز به دلیل حبس شدن طولانی مدت سرمایه در بازار مسکن، کاهش یافته و معمولا سرمایه گذاران به سمت بازار مسکن حرکت نمی کنند.
خارج نشینان در ایران به طور گسترده خانه می خرند و آن را دپو می کنند
این کارشناس بازار مسکن اظهار کرد: از طرف دیگر، با دو عارضه برای تحریک هرچه بیشتر گرانی مسکن مواجه هستیم. یکی موضوع نقدینگی است که هم از سمت بانک ها و هم از سمت رمزارزها وارد بازار مسکن می شود. مورد دیگر، خارج نشیانی هستند که از کشور مهاجرت کرده اند و با مبالغ کمی خانه در ایران خریداری می کنند. این خانه هایی که خریداری می کنند را هم نه اجاره می دهند و نه می فروشند.
گودرزی در ادامه اضافه کرد: این افراد باعث دپو گسترده و خروج مسکن از بازار شده اند. قاعدتا باید با ابزارهای کنترلی لازم مالی و مالیاتی بتوان جلوی دپو و رسوب مسکن و همچنین جلوی سوداگری خارج نشینان در بازار مسکن ایران گرفت. زیرا به هر حال درآمدهای آنها دلاری است و مردم ما قادر به رقابت با آنان نیستند.
او بیان کرد که برای حل این بحران، باید یکسری تنبیه و سیاستگذاری برای خانه های خالی و معاملاتی که از سوی این افراد به منظور ایجاد بحران در بازار مسکن صورت می گیرد، انجام شود.
گودرزی درباره کاهش یا افزایش قیمت مسکن در نیمه دوم سال اظهار کرد: این موضوع بستگی به سیاستگذاری های دولت دارد، اگر دولت واقعا طرح هایی را که در دولت سیزدهم برای واگذاری زمین و شکستن حصر زمین داشته، پیگیری کند، قاعدتا قیمت مسکن باید پایین بیاید.
مافیای مسکن طرح ها را عقیم کرده و جلوی آن را گرفته است
این کارشناس بازار مسکن اضافه کرد: شاهدیم که مافیای مسکن یکسری طرح ها را عقیم کرده و جلوی اجرای آنها را گرفته است و به سادگی کوتاه نمی آید.
گودرزی درباره تقاضا در بازار مسکن عنوان کرد: از طرف دیگر نیز، با یک تقاضای انباشته ای مواجه هستیم که باید به آن پاسخ داده شود. در حال حاضر، مسکن یک بحران است که باید هم دولت و هم مجلس یک فکر اساسی برای آن کنند. با این حال در حال حاضر می توان گفت که روند فعلی ادامه پیدا خواهد کرد، زیرا هیچکدام از مولفه هایی که باعث تحریک رونق در بازار مسکن می شوند، وجود ندارند.
این کارشناس بازار مسکن بیان کرد که که بازار منتظر یک شوک است و انتظارات تورمی نیز در پایین ترین حد ممکن قرار دارد؛ او در ادامه گفت: احتمال اینکه قیمت ها با توجه به شرایط سیاسی و بینالمللی کاهش پیدا کند، وجود دارد.
حصر و قفل کردن زمین مهمترین چالش بازار مسکن است
گودرزی درباره مهمترین چالش بازار مسکن عنوان کرد: به نظر من چالش مهم حوزه مسکن، موضوع حصر و قفل کردن عرضه زمین است؛ زیرا در حال حاضر متاسفانه، بخش بزرگی از مشکلات بازار مسکن طبیعی نیست.
او افزود: اتفاقاتی که در این حوزه در حال رخ دادن است، نتیجه سیاستگذاری های غلطی است که متاسفانه باعث خارج شدن مسکن از دسترس مردم شده و همچنین ساخت و ساز مسکن تبدیل به ساخت و سازهای غیرمجاز شده است.
کمبود عمدی و برنامه ریزی شده در عرضه زمین وجود دارد
این کارشناس بازار مسکن با بیان اینکه مردم حق دارند سرپناهی داشته باشند و دولت باید به اندازه کافی زمین در اختیار مردم قرار دهد، اظهار کرد: متاسفانه شاهدیم که در حال حاضر عدم عرضه زمین مناسب و کافی باعث شده است که یک کمبود عمدی و برنامه ریزی شده در زمین داشته باشیم.
گودرزی افزود: دولت باید در بحث نیازهای ضروری مانند مسکن، حتما برنامه ریزی های بهتری داشته باشد. نیازی نیست دولت مستقیما وارد ساخت و ساز مسکن شود، بلکه باید تسهیلگری کند؛ اکنون که بازار قفل شده، وظیفه دولت است که قفل بازار را باز کند و جلوی آسیب به فعالان این بخش را بگیرد.
برای خرید یک خانه ۷۵ متری، باید بیش از ۵۸۰ سال صبر کرد!
این کارشناس بازار مسکن در پایان اظهار کرد: در حال حاضر شاهد هستیم بدون اینکه کمبودی در بخش مسکن داشته باشیم، مردم قدرت خریدشان را از دست داده اند و سرکوب تقاضاها و دستمزدها همچنان در جریان است. به طوری که با حق مسکنی که در فیش حقوق کارگران درج می شود، برای خرید یک واحد ۷۵ متری، بیش از ۵۸۰ سال باید صبر کرد، که این شرایط اصلی منطقی نیست. ما باید متوجه شویم که بخشی از این کمبودها در بازار مسکن عمدی هستند.
تجارت نیوز